onsdag 12 november 2008

Vad får man skriva i Wikipedia?

Lars Aronsson började med att ta upp begreppet "citaion needed/källa behövs" som används i Wikipedia för att ange att det behövs en källhänvisning till den skrivna texten. Han tycker att det behövs fler välskrivna artiklar med referenser och att under 500 tecken blir det ingen bra artikel. Medianartikeln i svenska Wikipedia är på 1100 tecken. Wikipedia styrs av vars och ens intresse, t.e x. finns det ganska många artiklar om Pokemon figurer och få om svensk arkeologi. Wikipedia är uppbyggt av folk med intresse och enligt Lars är Wikipedia academy ett sätt att få in fler skribenter som faktiskt vet något. Han visade spännande statistik som visar att av de biografier som finns i Wikipedia så finns det fyra män på en kvinna. Den typiske wikipedianen är en man på ca 30 år som är singel. Tanter, kvinnor, tjejer, damer kom igen vi behövs på Wikipedia!

3 kommentarer:

Harald Haugland sa...

Sitat: Medianartikeln i svenska Wikipedia är på 11100 tecken.

Hvordan er denne beregnet? Når jeg ser på http://sv.wikipedia.org/wiki/Special:Nya_sidor er det bare en av de 50 sidene der i dag som er på over 11000 tegn, det er artikkelen Roderik. MVh Harald

Åsa Forsberg sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Åsa Forsberg sa...

Uppgiften i originalinlägget är en felcitering av mig, som kan kräva en rättelse. Medianartikeln i svenskspråkiga Wikipedia är 1100 bytes (elva-hundra tecken) lång, alltså en tiondel av vad som nu hävdas. För många andra språk är medianartikeln dubbelt så lång. Svenska Wikipedia består i större utsträckning av mycket korta "stubbar", än andra språk.

Och svaret till kommentaren, hur man kan beräkna detta, är att man laddar hem en kopia (en "dump") av hela databasen och räknar efter hur lång varje artikel är, sedan lägger man dem i längdordning och så ser man hur lång medianartikeln är.

Lars Aronsson