onsdag 12 november 2008

Raderingsiver eller betydenhet?


Martin Rundkvist, arkeolog och wikipedian, reflekterade över begreppen inklusion och exklusion gällande artiklar i Wikipedia. Eller m.a.o. hur obskyra artiklar får man egentligen skriva, utan att någon annan tar bort dem? Martin drog en parallell mellan amatörarkeologin och Wikipedia. Han menar att det är just med ideella krafter som man kan åstadkomma stora saker; gräva ut de mest intressanta fornlämningarna eller skapa en av världens största encyklopedier online. Var går då gränsen för hur obskyra artiklar som får finnas kvar i Wikipedia, utan att någon raderar dem? Begreppet relevans används för att göra denna bedömning, men Martin menar att betydenhet kanske är ett bättre begrepp. D.v.s. att något är viktigt för någon i ett visst sammanhang. Men vilka är det då som bedömer betydenheten i Wikipedia? Martin skiljer ut wikipedianerna i tre olika grupper: raderingsivrare, "inklusionister" och "mergists" eller "sammanfogare". Inklusionisterna (dit Martin själv verkar höra) vill hellre ha tveksam information, än ingen information alls. Ju fler artiklar, desto mer användbar blir Wikipedia. En skribent som får behålla sina artiklar, tenderar också att skriva mer (=bra). Raderingsivrarna menar att onödiga och dåliga artiklar tar för stor plats på servrarna (kostar pengar) och att "skräpet" gör att söktiden blir längre. "Sammanfogarna" ligger någonstans mitt emellan dessa två grupper och är någon slags medlare. De vill inte radera information, men sammanfoga informationen under färre uppslagsord. För de med intresse för det "obskyra" finns arkivet Deletionpedia, ett slags bårhus för artiklar som tagits bort från den engelskspråkiga Wikipedia. Arkivet täcker perioden från februari 2008 och framåt. Här kan man studera vad som egentligen raderas. Man kan verkligen fundera över vilka olika intressen som kan ligga bakom en del publicerade artiklar och om de får ligga kvar utan att redigeras eller raderas. T.ex. företag som lägger ut artiklar om sig själva eller politiska och ideologiska intressen som ser till att "olämpliga" artiklar rensas bort ...

Inclusion/exclusion. Hur obskyra saker får man skriva om i Wikipedia? -- Föredraget ligger i Wikipedia

2 kommentarer:

Martin sa...

Tack för en trevlig konferens! Jag har aldrig förut sett så många bibliotekarier på en gång. Ni gjorde ett överväldigande intryck av makt och skönhet på en bibliotekariegroupie som jag.

Texten till mitt föredrag finns att läsa på nätet.

kontakt sa...

Raderingsivrare är min översättning av "deletionist", men få andra verkar ha nappat på den. Tack för draghjälpen, Martin!